“4. Uluslararası Türk-Gürcü İlişkileri Sempozyumu” Düzenlendi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ve Sokhumi Devlet Üniversitesi iş birliğiyle 26-27 Kasım 2021 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te “4. Uluslararası Türk-Gürcü İlişkileri Sempozyumu” düzenlendi.

Sokhumi Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumun açış konuşmalarını Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren YAZGAN, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN, Sokhumi Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zurab KHONELİDZE, Abhazya Yüksek Şurası Başkanı Prof. Dr. Cemal GAMAKHARİA, Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Kafkas Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Musa KASIMLI ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim TELLİOĞLU yaptı.

Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren YAZGAN konuşmasında, sempozyum ve diğer benzer etkinlikler ile iki ülkenin yakın olan ilişkilerinin daha da güçlenmeye devam ettiğini kaydetti. “Biz bugün tarihimizi yazıyoruz.” şeklinde konuşan YAZGAN, bilimin diplomasiye bir hediye olduğunu belirtti. YAZGAN, çok duygusal bir coğrafyada yaşadığımızın ama artık bilimi esas almayı öğrenmemiz gerektiğinin altını çizdi ve “Diplomasi, barış ve sanatın sadece Avrupa’ya ait olduğu ve bu bölgede yapılamayacağı algısını reddediyorum.” ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU da Türkiye ve Gürcistan arasındaki ikili ilişkileri güçlendirecek programların düzenlenmesini her zaman destekleyeceklerini belirttiği konuşmasında, gelecekte gerçekleşecek bu tür etkinliklerde özelikle gençler için dil, kültür, sanat ve edebiyat konularının özellikle ele alınması gerektiğini vurguladı. HEKİMOĞLU ayrıca, “O zaman gelin, tarihteki güzel anıları yeni nesillere aktarmak için daha çok insana, daha çok vatandaşa ve daha çok gence dokunacak işler yapalım.” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN ise Atatürk’ün Türk Tarih Kurumunu kurarken bu Kuruma tarihin birleştirici gücünü kullanma vazifesini verdiğini hatırlatarak Türk Tarih Kurumu tarafından 90 yıl boyunca gerek Türkiye’de gerek bölgesel anlamda son derece önemli faaliyetlerin sürdürüldüğünü aktardı. “Bugüne kadar Türk-Gürcü ilişkileri hakkında 7 kitap yayımladık. Kafkasya bölgesi ile ilgili de 34 tane yayınımız ve çok sayıda makalemiz var.” diyen ÇETİN; millî kimlikleri, millî duruşları ve yerli düşünceleri istemeyen küresel emperyalizme karşı tarih uzmanlarının gelecek nesillerin millî kimliklerini koruyarak yetiştirmesi konusunda daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Zurab KHONELİDZE, üniversitesinin böylesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, Türk-Gürcü ilişkilerinin önemi üzerinde durdu. Bu tür etkinliklerin dostluk bağlantılı olduğunda daha da güçlendiğini ifade eden KHONELİDZE, “Mustafa Kemal Atatürk, Türk Tarih Kurumunu kurdu. Türkiye’nin vatandaşları Mustafa Kemal Atatürk için gurur duyuyor, gelecek nesiller de gurur duyacak.” şeklinde konuştu.

Abhazya Yüksek Şurası Başkanı Prof. Dr. Cemal GAMAKHARİA düzenlenen sempozyumun ikili ilişkileri konuşmak için önemli bir fırsat olduğundan bahsetti ve bir sonraki sempozyumun Abhazya’da düzenlenmesi arzusunu dile getirdi.

 Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Kafkas Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Musa KASIMLI da Türk, Gürcü ve Azerbaycan halkının dost ve kardeş halklar olduğunu ve bu halkın birleştirici bir güce sahip olduğunu aktardı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim TELLİOĞLU, bugüne kadar düzenlenen sempozyumların ülkeler arasındaki tarihi araştırma konusunda etkili sonuçlar verdiğini vurgulayarak “Bu toplantılarımızın geri dönüşü o kadar iyi oldu ki artık iki ülkenin ve iki toplumun birbirine bakışı oldukça değişmiş oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Gürcistan’dan bilim insanlarının katılımıyla 20. yüzyılda Türk-Gürcü ilişkilerinin masaya yatırıldığı sempozyumda; iki gün boyunca Birinci Dünya Savaşı’ndan Millî Mücadele’ye, Sovyetler Birliği’nden Soğuk Savaş sonrası döneme kadar uzanan süreçte bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelerin Türk-Gürcü ilişkilerine yansımaları ele alındı.

 

Yayımlanma Tarihi: 8 Aralık 2021