“Uluslararası Türk Askerî Eğitim ve Öğretim Tarihi Sempozyumu” düzenlendi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ve Millî Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Türk Askerî Eğitim ve Öğretim Tarihi Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyumun açış konuşmasını Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Millî Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu gerçekleştirdi.

“Daha önce askerî eğitim konusunda bu şekilde bir sempozyum düzenlenmedi”

MSÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, sempozyumun açılış konuşmasında, daha önce askerî eğitim konusunda bu şekilde bir sempozyum düzenlenmediğini belirtti. Afyoncu, “bu sempozyumda sunulan bildiriler kitaplaştırıldığında elimizde askerî eğitim tarihine dair önemli bir kaynak olacak” dedi.

Afyoncu, askerî eğitim konusunda birçok yazma, yazı, makale ve kitap çıkarıldığını ancak ilk defa bu temayı işleyen bir sempozyum düzenlendiğini vurguladı.

TTK’nin Cumhuriyetin başından bu yana kurulmuş güçlü bir kurum olduğuna da değinen Afyoncu, “2200 yıllık Türk tarihinin değişik dönemlerdeki askerî eğitim tarihinin değişik dönemlerine ait birçok tebliğ sunulacak” dedi.

“Daha önce de sempozyumlar yaptık”

TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise yaptığı açış konuşmasında, TTK ve MSÜ iş birliği ile daha önce gerçekleştirilen sempozyumlara değinerek bu iş birliğinin gelecekte de devam edeceğini söyledi. Pandemi dolayısıyla sempozyumlara ara vermek durumunda kaldıklarını belirten Çetin, mayıs ayında uluslararası güzel bir çalışmalarının daha olacağını kaydetti.

Çetin, sempozyumun içeriğine bakıldığında askerî alanda tüm eğitim, program ve içeriklerin devam edeceğini, tarihsel olarak nereye gelindiğinin de görüleceğini söyledi.

Eğitimin, geleceğin şartlarına göre gerçekleştirilmesi ve askerî eğitimde de yeni teknoloji ve gelişmelere göre eğitim yöntemleri geliştirilmesi gerektiğini belirten Çetin, içinde bulunduğumuz dönemde kişisel güvenlik ve millî güvenlik kavramlarının önemine dikkat çekti.

Sadece tarihî konuları, kronolojik olarak öğretmenin yetersiz olduğunu da aktaran Çetin, “yeni nesillere, çocuklara bu ruhu vermemiz lazım. Teknoloji tamam, eski dönemlerin bilgileri de tamam ancak bugüne neler taşıyabiliriz, burada millî mücadele ruhuna tekrar nasıl kavuşabiliriz, bunları da konuşmamız lazım.” dedi.

MSÜ Fatih HATEN Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, sempozyumun açış konuşmasında büyük medeniyetler inşa eden milletimizin varlığının ve ülke savunmamızın en önemli unsurunun Türk ordusu olduğunu söyledi.

Açış konuşmalarının ardından Millî Savunma Üniversitesi tarafından düzenlenen “Haluk Perk Askerî Diplomalar Sergisi”ne geçildi. Serginin ardından TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’in başkanlığında birinci oturum başladı.

İki gün sürecek sempozyumda askerî müzikten Jandarma Teşkilatı’nın kuruluş sürecindeki eğitim faaliyetlerine, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Kolejinde Türk havacılarından, Kafkas İslam Ordusu’nun Azerbaycan Halk Cumhuriyetinde askerî eğitim ve öğretim faaliyetlerine kadar askerî eğitim alanını ilgilendiren 79 bildiri sunuldu.

Yayımlanma Tarihi: 17 Eylül 2021