Uluslararası Türk-Gürcü İlişkileri Sempozyumu Düzenleniyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ve Gori Devlet Eğitim Üniversitesi iş birliğiyle 30-31 Ekim tarihlerinde Gürcistan’ın Gori şehrinde “II. Uluslararası Türk-Gürcü İlişkileri Sempozyumu” düzenlenecek.

“Ortaçağda Türk-Gürcü İlişkileri” temasıyla Gori Devlet Eğitim Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan etkinlik, 2016 yılından bu yana Türk-Gürcü ilişkilerine odaklanan kapsamlı bilimsel toplantıların ikincisi olacak. İlk olarak 2016 yılında Gürcistan’ın Ahıska şehrinde bir çalıştay düzenlenmiş, Türk-Gürcü ilişkilerinin tarih ve çağdaşlık temasıyla ele alındığı bu çalıştayda, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilere dair çalışmaların artırılması hedefi ortaya konmuştu. Bu amaçla ertesi yıl Türk Tarih Kurumu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi iş birliği ile Trabzon’da düzenlenen kapsamlı sempozyumda ise Türk-Gürcü ilişkilerinin kaynakları konuşulmuştu.

Bu yıl Gori’de gerçekleştirilecek olan sempozyumda ise Selçuklu, Harzemşah, Kıpçak, Timurlu, Akkoyunlu, Hazar dönemlerinde Gürcülerle kurulan ilişkilere ve bu ilişkilerin Türk ve Gürcü kültürlerine yansımalarına dair güncel çalışmalar paylaşılacak. Gürcistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Mikheil Batiaşvilin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Şida Kartli Valisi Giorgi Khocevanişvili, Tiflis Ankara Büyükelçisi Fatma Seren Yazgan, Gori Belediye Başkanı Konstantine Tavzaraşvili, Gori Devlet Eğitim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Giorgi Sosiaşvili, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu tarafından gerçekleştirilecek olan açış konuşmalarıyla başlayacak olan etkinlik, Türkiye’den ve bölge ülkelerinden bilim insanlarını bir araya getirecek.

Sempozyum programı için tıklayınız