Konferans-Prof. Dr. Murat ÇİZAKÇA, Vakıflar, Devletler ve Üniversiteler

Türk Tarih Kurumu, kurulduğu günden itibaren Türk ve Türkiye tarihi alanındaki bilimsel çalışmaları yanı sıra kültür ve sanat alanlarında da faaliyetlerini sürdürmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim, sanat ve kültüre verdiği önem, bu alanda söylediği sözler bize yol gösterici olmuştur. Atamızın “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür. Kültür okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek, anlama yeteneğini eğitmektir” sözü de kültürün önemini bir kez daha vurgulamaktadır.

Bu ilke ışığında Türk Tarih Kurumu olarak bizler de Cumhuriyetimizin 100. yılında bilim, kültür ve sanat konferansları düzenlemekteyiz. Her ay düzenlenecek olan konferans serisi ile bu alanlardaki konular kapsamlı bir şekilde ve geniş bir zaman aralığında ele alınacak, bu alanda çalışmalar yapan pek çok farklı sese, farklı bakış açılarına yer verilerek ülkemizin bilim, kültür ve sanat alanlarında bu zamana kadar kat ettiği mesafe, bu alanlardaki sorunlar ve çözüm yolları ele alınacaktır.

Daha önce Prof. Dr. Arif BİLGİN ve Prof. Dr. Yavuz UNAT’ın konuk olduğu konferans serisinin üçüncü konuşmacısı Vakıflar, Devletler ve Üniversiteler başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Murat ÇİZAKÇA olacaktır.  

8 Aralık 2023 tarihinde saat 15.00’te Kurumumuz Konferans Salonu’nda gerçekleşecek etkinlik yaklaşık 1 saat sürecek, ardından soru-cevap usullü bir tartışma ile sona erecektir.

Murat ÇİZAKÇA

Prof. Dr. Murat Çizakça, 1 Şubat 1946 yılında Bursa’da doğdu. Lisans öğrenimini İngiltere’de iktisat dalında Leicester Üniversitesinde tamamlayan Çizakça, doktorasını iktisat/iktisat tarihi dalında Pensilvanya Üniversitesinden aldı. 1974-1975 yıllarında Bursa İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisinde İktisat Kürsüsü Asistanlığı yaptı. 1975 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümüne geçen Çizakça 1982-84 yıllarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan Uluslararası İslam Bankacılık ve Ekonomi Enstitüsünde mukayeseli finans tarihi dersleri verdi. 1984 sonunda tekrar Boğaziçi Üniversitesi’ne döndükten sonra 2000 yılında bu üniversiteden emekli oldu. Emekliliğinden sonra Münih, Lüksemburg ve Kuala Lumpur’da çeşitli üniversitelerde ders veren Çizakça, Berlin ve Nantes yüksek araştırmalar enstitüleriyle Prato/Datini İktisat Tarihi Enstitüsü üyesidir. Türkçe’den başka İngilizce ve Almanca yayınlamış olduğu 14 kitap ve 200 civarında makalesi vardır. 2019’dan beri Konya KTO Karatay Üniversitesi’nde İslam İktisadı ve Finansı profesörü olarak görev yapmaktadır.

 

 

 

Yayımlanma Tarihi: 6 Aralık 2023