Yavuz Sultan Selim ve Dönemi Sempozyumu Başladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde 4-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan “Yavuz Sultan Selim ve Dönemi Sempozyumu” başladı.

Sempozyuma, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun YILMAZ’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Prof. Dr. AK: “Osmanlı’nın Yavuz Döneminde Aslerî, Siyasi ve Ticari Kazanımları Zirveye Ulaştı”

Sempozyumun açışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK,  Yavuz Sultan Selim’in Osmanlı Devleti’nin dinî, siyasi ve mali yapılarını şekillendiren bir padişah olduğunu belirterek, “Özellikle doğuda girdiği mücadelelerden sonra İslam dünyasının liderliğini Osmanlı Devleti’ne getirmiştir. Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’de faaliyet gösteren Portekizlilerle mücadelede aciz kalan Memluk Devleti’ne karşı da sefer düzenlemiştir. Bu seferlerin neticesinde İslam dünyasını birleştirme yönünde oldukça önemli bir adım atmıştır” diye konuştu.

Prof. Dr. Ak, Osmanlı’nın Yavuz döneminde askerî, siyasi ve ticari kazanımlarının zirveye ulaştığına değinerek, sempozyumdaki 13 oturumda 54 konuşmacının Yavuz Sultan Selim ile dönemini tüm detaylarıyla aktaracaklarını kaydetti.

Başkan Prof. Dr. ÇETİN “8 Yıllık Bir Padişahlık Sürecinde 80 Yıllık İşler Yaptı”

Sempozyumun açışında konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN ise Yavuz Sultan Selim’in 8 yıllık bir padişahlık sürecinde 80 yıllık işler yaptığını, onun padişahlık döneminin detaylarının daha çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Prof. Dr. ÇETİN, kurum olarak Türk tarihini bilimsel yöntemlerle bütün dünyaya anlatmak gibi bir misyonları olduğuna dikkat çekerek, “Bu çerçevede sizin de bildiğiniz üzere hem süreli yayınlar hem de eser basımı bakımından Cumhuriyet Dönemi’nin en eski yayıncılarından birisiyiz. Özellikle son yıllarda eserlerimizin miktar ve sayı olarak arttığını söyleyebilirim. Yavuz Sultan Selim Dönemi iktisadi, siyasi ve askerî tarih gibi stratejik konularda önem arz ediyor” dedi.

Tarihî şahsiyetler üzerinden bir karalama kampanyası yürütüldüğüne ve onların küçük gösterilmeye çalışıldığına vurgu yapan Başkan Prof. Dr. ÇETİN, tarihî şahsiyetlere sahip çıkmanın vatana sahip çıkmakla aynı önemde olduğunu dile getirdi.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mahmut AK moderatörlüğünde, Prof. Dr. İdris BOSTAN, Prof. Dr. İlhan ŞAHİN, Prof. Dr. Feridun EMECEN ile Prof. Dr. Üçler BULDUK’un katılımlarıyla açılış oturumu yapıldı.

Yavuz Sultan Selim’e taht yolunu açan gelişmeler, onun liderlik vasıfları ve karakteristik özellikleri; nasıl padişah olduğu gibi konuların ele alındığı sempozyumda, 6 Kasım’a kadar 13 oturum düzenlenecek.

Yayımlanma Tarihi: 5 Kasım 2021